Ben je op zoek naar een psycholoog voor therapie voor je kind?

Mijn naam is Rosanne en ik ben kinder- en jongerenpsycholoog (universitair opgeleid).
Samen met mijn team begeleid ik je kind graag naar een positieve verandering zodat je kind zich (weer) goed en zeker voelt als hij naar school gaat en speelt met vrienden.

Met wat voor soort hulpvragen kan Trotse Pauw je kind helpen:

Trotse pauw  helpt kinderen tussen 7 en 12 jaar die vastlopen of zich niet prettig voelen in het contact/de interactie met leeftijdsgenoten en andere kinderen.
Zoals bijvoorbeeld kinderen die:

 • niet zichzelf durven of kunnen zijn als ze omgaan met klasgenoten en vrienden
 • niet voor zichzelf opkomen wanneer ze samenspelen met andere kinderen
 • vaak ruzie hebben met vrienden en niet weten hoe ze dit kunnen oplossen
 • vaak ‘ja’ of ‘goed’ zeggen, terwijl ze van binnen ‘nee’ voelen
 • hun grenzen aangeven op een manier waardoor andere kinderen (juist) doorgaan
 • het spannend vinden om contact te maken met nieuwe kinderen en dit mogelijk uit de weg gaan
 • het spannend vinden in het middelpunt te staan (bv. in de klas een vraag stellen)
 • het lastig vinden om op een handige manier samen te spelen of te werken en daardoor vaker alleen spelen (terwijl ze liever samen spelen)
 • zich snel emotioneel voelen (boos of verdrietig) en daardoor een situatie minder handig aanpakken
 • door andere kinderen als ‘irritant’ of ‘bazig’ worden ervaren
 • overruled worden door andere kinderen die geen rekening houden met de wensen en grenzen van jouw kind
 • weinig zelfvertrouwen hebben omdat ze denken dat andere kinderen hen niet goed of leuk genoeg vinden

  …. ze voelen zich hierdoor onzeker en/of zijn vaak emotioneel hierdoor (boos, bang of verdrietig)

Speciaal voor deze kinderen heb ik een leuke en nuttige training ontwikkeld.
Kinderen leren in de COOL KIDS Training concrete handvatten hoe ze om kunnen gaan met verschillende situaties.
Hierdoor voelen ze zich weer fijn en zelfverzekerd wanneer ze omgaan met andere kinderen.

Hoe is de COOL KIDS Training ontstaan?

Begin 2012 ben ik mijn praktijk Trotse Pauw gestart in Beuningen (naast Nijmegen).
Ik gaf individuele therapie aan kinderen. Samen werkten we aan iets dat een kind wilde veranderen of wilde leren. Hoewel bijna alle kinderen het leuk vonden om naar mij te komen, vielen mij vaak 2 dingen op.
Het eerste wat mij opviel was dat kinderen behalve een fijn gevoel ook soms een onzeker gevoel kregen doordat ze bij mij kwamen. Ze konden denken: ‘er is iets mis met mij want ik moet naar een psycholoog’. ‘Want andere kinderen gaan niet naar een psycholoog, die kunnen het wel gewoon alleen’.
Dit knaagde aan mij. Want hoewel ik natuurlijk probeerde kinderen hierin gerust te stellen voelde het niet goed dat een kind toch ergens een onzeker gevoel erover had dat hij bij mij kwam.
Daarnaast oefende ik in rollenspelen en opdrachten met kinderen verschillende sociale en emotionele vaardigheden. Ze vonden het erg prettig concrete vaardigheden te leren en oefenen. Toch zeiden ze vaak: ‘Ja, maar nu lukt het met jou wel. Maar met echte kinderen is het toch anders. Die reageren toch niet zo als jij’. Kinderen voelden zich dan wel zeker over de situatie die we hadden geoefend of hetgeen waar hij moeite mee had, maar voelden zich niet voldoende zelfverzekerd om het ook ‘in het echt’ toe te gaan passen. ‘Want met echte kinderen is het toch anders…’

De oplossing kwam vanzelf…

Eigenlijk als vanzelf kwam daar de oplossing. Een paar jaar geleden kreeg ik steeds meer aanmeldingen dan dat ik aankon waardoor er een wachtlijst ontstond. Dit voelde voor mij niet goed. Dat er kinderen ‘aan het wachten waren’ op hulp.
Toen ik een keer een aanvraag kreeg van een jongen met precies dezelfde leeftijd en ongeveer dezelfde leeftijd als een jongen die ik al individuele therapie gaf kreeg ik een leuk idee. Ik stelde voor dat ze voortaan met z’n 2-en zouden komen.
Hoewel beide kinderen het wel een beetje spannend vonden in het begin (‘want hij is heel anders dan ik’), bleek het een groot succes.
De kinderen daagde elkaar in het rollenspel uit op een manier die kinderen ‘in het echt’  ook doen: ‘Ja, dat doet hij precies ook zo!’
Vanaf toen ben ik vaker 2 kinderen (en later 3) met elkaar gaan koppelen. Ik merkte dat de kinderen het leuk vonden elkaar te helpen oplossingen te bedenken en oefenen.
Ze zeiden ook: ‘het is ook fijn om te weten dat je niet de enige bent die hiermee zit’. 
Vanaf toen is het balletje gaan rollen en hieruit is uiteindelijk de COOL KIDS Training ontstaan. 

Liever niet in een groep

Hoewel de meeste kinderen graag kozen voor een groep, waren er ook altijd kinderen die dat liever niet wilden. Ze vonden dat te spannend.
Deze kinderen konden dan gewoon terecht voor individuele therapie. Toch merkte ik dat deze kinderen vaak een minder groot resultaat bereikte dan de kinderen die de groepstraining COOL KIDS meededen.
Ik ervaarde dat voor kinderen die het spannend vonden om met (nieuwe) kinderen om te gaan (en dit dus uit de weg gingen) het JUIST slim is om voor een groepstraining te kiezen.
Ze ervaren dan dat andere kinderen helemaal niet eng zijn en JUIST door hetgeen aan te gaan dat ze spannend vinden (contact maken met nieuwe kinderen) groeit hun zelfvertrouwen.
En bereiken ze het doel waarvoor ze bij mij kwamen. 

Doe je dan helemaal geen individuele therapie meer?

Ik geloof in de kracht van groepstherapie en groepstrainingen. Zeker als het gaat om hulpvragen die gaan over sociale interactie/ sociale vaardigheden/ assertivititeit.
Toch kan het zijn dat een groeptraining nog net een stapje te ver is voor een kind. In dat geval is een kind samen met een of zijn/haar beide ouders van harte welkom voor een of een paar individuele sessies. Vaak is een kind daarna eraan toe en klaar om over te stappen in de COOL KIDS.
Als kinderen het zelf fijn vinden om voorafgaand aan de start van de COOL KIDS Training nog een of een paar keer individueel met mij en zijn/haar ouder(s) te werken dan kunnen we hierover overleggen tijdens het gratis kennismakingsgesprek voor de COOL KIDS Training.

Kinderen leren in de COOL KIDS Training concrete handvatten hoe ze om kunnen gaan met verschillende situaties.
Hierdoor voelen ze zich weer fijn en zelfverzekerd wanneer ze omgaan met andere kinderen.

Trotse Pauw is aangesloten bij deze beroepsverenigingen: