Individuele therapie voor tieners & jongeren 12 tot 21 jaar

Zit je met jezelf of met anderen in de knoop?

Ben je tussen 12 en 21 jaar en heb je de behoefte met mij te praten over je twijfels, gevoelens/gedachten of problemen?
Je bent van harte welkom voor individuele begeleiding in mijn praktijk.
Samen met mij werken we naar een positieve verandering zodat je je weer goed voelt.

Mijn naam is Rosanne en ik ben jeugd en jongerenpsycholoog (universitair opgeleid).
Mijn praktijk ligt in Beuningen (naast Nijmegen).

Met wat voor soort hulpvragen kan ik je helpen:

 • Onzekerheid over zichzelf (zelfbeeld): ‘Ben ik wel goed of leuk genoeg zoals ik ben?’ of: ‘Ben ik raar, anders dan anderen?’
 • Onzeker voelen in contact met leeftijdsgenoten (bv. terughoudend in de klas of terughoudend in het aangaan van nieuwe vriendschappen/contacten)
 • Depressieve, sombere gevoelens: ‘Ik ben niet blij, ik voel me niet gelukkig.’
 • Gevoelens van eenzaamheid: ‘Niemand begrijpt mij, niemand is zoals ik. Of: Niemand ziet mij zoals ik écht ben en zoals ik mij écht voel.’
 • In een vriendschap of in meerdere vriendschappen ergens tegenaan lopen en niet goed weten hoe met deze situatie om te gaan: ‘Wat moet ik nu doen?’
 • Verlies van een contact (vriendschap/relatie, scheiding ouders, verlies dierbare)
 • Vervelende en/of verdrietige ervaring meegemaakt (bv. ongewenst seksueel contact, spijt van seksueel contact, pestervaringen, ervaringen met buitensluiten).
 • Vastzitten in/aan een contact (bv. relatie met een partner die jou niet goed behandelt, maar van wie je ook houdt; een vriend(in) die je eigenlijk los wilt laten maar die je niet wilt kwetsen.
 • Gevoelens van schuld, schaamte, spijt die jou in de weg zitten om blij met jezelf of met je leven te zijn.
 • Gevoelens van boosheid, behoefte aan agressief gedrag.
 • Niet altijd een prettig contact met een of je beide ouders: ‘Ze begrijpen mij niet’, of ‘ze houden geen rekening met mijn gevoelens’. Misschien heb je vaak conflicten met je ouders en kunnen jullie hier samen niet uitkomen.
 • In het contact met een of je beide ouders, je zus/broer, stiefvader/moeder of iemand anders vastlopen: ‘Hoe kan ik hiermee omgaan?’
 • Behoefte aan meer begrip voor jezelf: ‘Ik begrijp mijzelf niet, waarom doe ik dit? Waarom denk en voel ik mij zo?’
 • Onzekerheid over uiterlijk
 • Vragen of onzekerheid over seksuele gevoelens: ‘Is het wel normaal wat ik voel en denk?’
 • Neiging tot vluchtgedrag zoals overeten/emotie-eten, gamen, drugsgebruik, alcoholgebruik, veelvuldige en wisselende seksuele contacten.
 • Moeite met bepaalde keuzes en/of verantwoordelijkheden.
 • Andere redenen…

In elk geval: hoe klein of groot de vraag of het probleem is waarmee jij zit: Ik luister graag naar jouw verhaal, denk graag met je mee aan wat jij kunt doen om je situatie positief te veranderen en je fijner te voelen over jezelf en/of de situatie waarin je zit.

 

Even voorstellen

Om een indruk van mij te krijgen kun je het filmpje bekijken.

Mijn visie op therapie voor tieners / jongeren

Wanneer je een probleem hebt of midden in een probleemsituatie zit kun je het gevoel hebben dat je niets aan de situatie kunt doen, ‘dat het nu eenmaal zo is’. Het nadeel van deze overtuiging is alleen dat deze je niet verder helpt. Wanneer je denkt dat jij niets aan jouw situatie kunt veranderen, zal er ook niets veranderen. Ook uit onderzoek blijkt dat het meer helpt om te kijken naar waar je wel invloed op hebt in plaats van het op te geven en te accepteren dat je nu eenmaal ongelukkig of ontevreden bent. Hoe verdrietig of moeilijk de situatie ook is waar je in zit, je hebt zelf (op een bepaalde mate) invloed hoe je met deze situatie omgaat. Ik probeer met je te kijken naar welke mogelijkheden jij zelf hebt om de situatie meer draaglijk en leefbaar te maken of, wanneer het mogelijk is, je probleem op te lossen. Soms is een probleem niet op te lossen en vraagt het leven van je een verdrietige of vervelende gebeurtenis te accepteren en, ondanks alles, toch verder te gaan met je leven.

Werkwijze

Met jongeren werk ik vooral volgens de principes van de cognitieve gedragstherapie (CGT) en de ervaringsgerichte therapie.
Kort gezegd betekent CGT: Niet de situatie zelf, maar de gedachten die je over die situatie hebt, bepalen hoe jij je voelt. Naar deze gedachten ga jij je ook gedragen. Wanneer je bijvoorbeeld denkt: ‘Ik kan dit niet’, zul jij gedrag laten zien waardoor het je inderdaad niet gaat lukken. We gaan samen jouw denkpatroon meer helpend (positiever/realistischer) maken.
Daarnaast gaan we verschillende (praktische) vaardigheden trainen die jij nodig hebt om de situatie op te lossen, leefbaar te maken of te accepteren (een plaatsje te geven).
Lichaamsgerichte therapie betekent: bewust worden van de signalen die je lichaam je afgeeft en daar naar luisteren. We gaan dan letterlijk in beweging.

Wat gaan we nu concreet doen?

Het ligt aan je hulpvraag wat we concreet in de sessies samen gaan doen. Natuurlijk zullen we met elkaar in gesprek gaan en gaan we samen onderzoeken wat er nu eigenlijk écht aan de hand is. Ik wil je graag goed kunnen begrijpen zodat ik je beter kan helpen. Wanneer het past probeer ik het gesprek op een leuke manier vorm te geven: bijvoorbeeld met kaartjes en andere materialen.
Afhankelijk van je hulpvraag gaan we naast het gesprek ook letterlijk in beweging.


Wanneer je vastloopt in bepaalde situaties kunnen we vaardigheden samen gaan oefenen. Dit kunnen bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden zijn zoals grenzen aangeven, feedback geven, een handige eerste indruk maken; maar ook emotionele vaardigheden zoals jezelf rustig maken op momenten dat je door jouw onzekerheid (angst) vastloopt, je boosheid op een handige manier gebruiken en tonen.
Het kan ook zijn dat ik je bepaalde oefeningen laat doen om je iets te laten ervaren: soms kun je betere inzichten krijgen over de invloed van je eigen gedachten en/of je eigen gedrag wanneer je iets ervaart en echt voelt (en er niet alleen maar over nadenkt en praat).
Wanneer je te maken hebt met een verlieservaring (verbroken vriendschap of relatie, scheiding ouders, verhuizing) gaan we proberen dit een plaatje te geven. We kunnen hierbij gebruik maken van creatieve middelen, maar ook de manier waarover je over een bepaalde ervaring denkt en praat kan je verlichting geven.

Thomas (16 jaar)
Ik merk dat ik nu veel minder twijfel of dat ik wel een goede keuze heb gemaakt. Ik heb geleerd dat twijfelen mag, en dat als je accepteert dat je twijfelt dat je dan minder lastig hebt van het idee dat je veel twijfelt.
Ook heb ik geleerd hoe ik piekergedachten kan omzetten naar een manier van denken waar je wat aan hebt. Ook is het fijn om te horen hoe andere kinderen van mijn leeftijd met dit soort dingen omgaan zodat je merkt dat het best normaal hebt waarmee je zit.

Isabella (14 jaar):
Ik vond het fijn om met Rosanne over alles te praten. Ze is zeg maar een combinatie van een oudere wijze zus en een basischooljuffrouw. Ze is aardig maar zegt ook eerlijk wat zij vindt dat handig voor mij is.
We kwamen erachter dat mijn gevoelens met mij aan de haal zijn en dat ik dan niets anders kan doen dan reageren vanuit mijn emotie. Nu heb ik besloten dat ik de eigenaar ben van mijn gevoelens en dat ik kan beslissen wat ik ermee ga doen. Hoe ik ze ga laten zien aan. Door er zo op een andere manier naar te kijken help mij al.

Vera (15 jaar):
Ik wilde gewoon iemand tegen die ik alles kon vertellen zonder dat ik bang hoefde te zijn dat ineens iedereen op school het wist. Ik vertrouw niet zo makkelijk mensen meer. En als ik het tegen mijn ouders vertelde maakten ze zich altijd te veel zorgen en hielden er dan niet over op. Ik wilde mijn ouders niet verdrietig maken dus vertelde hen de dingen maar niet meer. Nu kan ik alles kwijt bij iemand die het voor mij vervelend vind en mij verder wilt helpen, maar die het niet voor zichzelf ook erg vindt.

Jonas (18 jaar):
Ik heb al lang verkering maar we zijn beide jaloers als de ander aandacht krijgt, en ik wist niet zo goed wat normaal is en hoe je daarmee om moet gaan. Met vrienden heb je het toch niet snel over dat soort dingen. Of in elk geval niet echt op een diepgaande manier dat je er echt wat aan hebt. Meisjes onder elkaar doen dat toch veel sneller. Ik vond het daarom prettig dat ik met Rosanne hierover kon praten. Hoe ik om kan gaan met mijn eigen jaloerse gevoelens, en met die van mijn vriendin.

Hoe vaak? Wanneer?

Na de intake hebben we een x aantal individuele sessies.
Dit kunnen 7 sessies of 10 sessie zijn. 

De sessies plannen we de eerste aantal keer één keer per week of 1 x in de 2 weken in. Later in het traject kan het prettig zijn de sessies in 1 x in de 2, 3 of 4 weken in de plannen.

Wanneer je kind na de intake besluit om met mij te gaan werken, dan plannen we het x aantal sessies in.
Wanneer je kind zijn rooster voor de komende tijd nog niet weet dan plannen we ze toch op voorbaat in. Wanneer het dan toch niet uitkomt, dan kunnen we gewoon de geplande sessie(s) verzetten naar een andere dag en/of tijd.

Data/tijden

Individuele sessies kunnen van maandag t/m donderdag tussen 10:00 en 18:15 ingepland worden.
We kiezen (wanneer dit voor je kind mogelijk is) voor een vaste dag/tijd, bv. donderdag 17:00 tot 18:00

Groepstraining weerbaarheid

Naast individuele begeleiding geef ik ook de een groepstraining: de weerbaarheidstraining.
Door deze training voelen tieners zich (weer) zeker en goed wanneer ze omgaan met klasgenoten en vrienden.
Interesse? Klik op de knop voor meer informatie. 

Veelgestelde vragen over individuele therapie

In hoeverre worden ouders bij het traject betrokken?

De intake is samen met de tiener en een of haar/zijn beide ouders.
Wanneer je tiener het prettiger vindt om de intake met mij alleen voort te zetten, en jij/jullie als ouder(s) dit oké vinden, dan kun(en) jij/jullie na bv. 30 min plaatsnemen in de wachtkamer of gaan winkelen in het winkelcentrum aan de overkant.
Het ligt aan de hulpvraag die je tiener heeft in hoeverre jullie bij de sessies betrokken worden.
Wanneer de hulpvraag gaat over het contact tussen je tiener en je/jullie als ouder(s), dan is het handig om ook sessies in te plannen met een of beide ouders erbij. Wanneer het gaat om een hulpvraag/thema die vooral met je tiener zelf te maken heeft dan zullen ouders inhoudelijk minder betrokken worden.
Daarnaast is het per tiener verschillend in hoeverre hij het prettig vindt dat zijn ouder(s) er inhoudelijk bij betrokken worden.
In de intake gaan we dit allemaal samen bespreken. Het is per individueel traject verschillend in welke mate ouders erbij betrokken worden. 

Is er een verwijzing van de huisarts nodig?

 • Er is géén toestemming van de gemeente nodig
 • Ik stel geen diagnoses en maak geen rapportages
 • Er is géén diagnose nodig voor begeleiding/behandeling

Zijn mijn persoonlijke gegevens veilig bij je?

Ik deel geen persoonlijke informatie (zoals aantekeningen tijdens sessies) met de zorgverzekeraar.
Ook niet met de huisarts of school.
Alleen in het geval ouders zelf bij mij aangeven dat zij graag willen dat ik telefonisch contact heb met school en/of huisarts (en ik zie hier in het belang van het kind ook het nut van in), dan is dit mogelijk.
Uit principe maak ik geen (eind)verslagen en stuur deze dus ook niet naar huisarts en//of school.
De aantekeningen die ik maak tijdens een traject zijn puur alleen voor mijzelf en zal ik na afloop van het traject vernietigen.
Er blijft dus geen informatie opgeslagen (behalve de facturen en dataoverzichten voor mijn administratie).
Ik stel geen diagnoses.
Om een traject bij mij af te nemen is er geen diagnose nodig. Ook voor vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering is er geen diagnose nodig. 

Wat zijn de kosten?

Het gehele traject bestaat uit:

 • Intake tiener met één van beide ouders (75 minuten)
 • x aantal sessies (7 of 10)

De kosten voor dit gehele traject (incl. intake) zijn:
Bij 7 sessies: 530,-
Bij 10 sessies: 695,-

De kosten voor de begeleiding worden niet vanuit de basisverzekering vergoed.
De kosten kunnen mogelijk wel grotendeels of volledig vanuit de aanvullende zorgverzekering vergoed worden.
Lees hieronder bij ‘wordt het vergoed’ meer.

Mochten jullie na de intake  om het traject niet te gaan starten, dan wordt alleen de intake in rekening gebracht (75,-)

Hoe werkt de betaling?

Na de intake besluiten ouders samen met hun tiener of ze kiezen voor het individuele traject.
Wanneer ze hiervoor kiezen dan plannen we samen per mail de 7 of 10 individele sessies in.

Ook ontvangen ouders per mail de betalingsgegevens.
Ouders kunnen voorafgaand aan de eerste geplande sessie het totaalbedrag voldoen per overmaking.
Contant betalen en pinnen is niet mogelijk.

Indien ouders en/of kind aanvullend verzekerd zijn: lees bij ‘hoe werkt de vergoeding?’ meer.

Wordt het vergoed?

Therapie bij Trotse Pauw kan mogelijk vergoed worden vanuit de  aanvullende zorgverzekering.
Deze dienst valt onder de ‘alternatieve geneeswijzen’, en dan ‘psychosociale zorg’.
Het valt dus NIET onder de ‘psychologische zorg’ (die in de basisverzekering zit).

Therapie bij Trotse Pauw wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed.
Ook niet wanneer je een diagnose of verwijzing van de huisarts hebt.

30% van de ouders is aanvullend verzekerd.
70% van de ouders betaald de begeleiding zelf.

Wanneer kun je de kosten declareren?:
Indien ouders aanvullend verzekerd zijn, ontvangen zij per mail na afloop van de het gehele traject een overzicht met de data/tijden en de kosten van de sessies en de intake.
Deze kunnen ze  online indienen op de site van de zorgverzekeraar.
Voorafgaand of tijdens het traject is het niet mogelijk om de kosten te declareren aangezien de zorgverzekeraar altijd pas achteraf vergoed.
Wanneer je tiener recht op vergoeding heeft, krijgen ouders binnen een paar weken het bedrag (of een gedeelte daarvan) teruggestort.

Lees meer bij: hoe werkt vergoeding?

Ik ben aanvullend verzekerd. Hoe werkt de vergoeding?

 Vergoedingen bij Trotse Pauw:

 • De diensten bij Trotse Pauw worden niet vanuit de basisverzekering of vanuit de gemeente vergoed. Ook niet wanneer u een verwijzing hebt van de huisarts of gemeente. Ook niet wanneer u een diagnose of PGB heeft.
 • Ze kunnen mogelijk wel vanuit de aanvullende verzekering volledig of grotendeels vergoed worden. U heeft hiervoor geen diagnose nodig. U heeft hiervoor ook geen verwijzing van de huisarts nodig.

Wanneer u geen aanvullende zorgverzekering heeft betaalt u de sessies zelf.
Wanneer u een aanvullende zorgverzekering heeft kunnen de sessies mogelijk grotendeels of volledig vergoed worden.

Op basis van mijn lidmaatschap bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG) en de RBCZ worden vanuit het aanvullende pakket door een groot aantal zorgverzekeraars de kosten voor individuele therapie en voor de groepstherapie volledig of gedeeltelijk vergoed.
Ik word mogelijk dus vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering. Ik val onder ‘alternatieve geneeswijzen’ en dan ‘psychosociale zorg’.
Op het data-overzicht komt te staan ‘individueel consult psychosociale zorg’ of ‘groepstherapie psychosociale zorg’.
Op het data-overzicht komt nooit te staan: oudersessie, coaching, weerbaarheidstraining, workshop, training, ouderbegeleiding. sociale vaardigheden, groepstraining. 
Deze termen worden namelijk nooit vergoed.

Heeft u een aanvullende zorgverzekering?

In onderstaand overzicht (roze link) kunt u opzoeken of uw zorgverzekeraar therapie bij mijn praktijk vergoed. Wanneer in het overzicht staat dat het vergoed wordt dan betekent dit dat zowel individuele therapie als groepstherapie vergoed wordt.

U kunt hier kijken of uw aanvullende zorgverzekering de therapie vergoed in 2018. <— klik hier!!!

Met koepelorganisatie wordt de RBCZ bedoeld. De vakgroep waar ik bij aangesloten ben is de Vakgroep voor Psychosociaal en Maatschappelijk Werk (VPMW).
Naast bovenstaand overzicht (roze) kunt u ook op de site van uw zorgverzekeraar kunt u zien hoeveel uw specifieke pakket vergoed.
Kijk onder het kopje ‘alternatieve geneeswijzen’. Voor bijvoorbeeld CZ kijkt u hier. En voor VGZ kijkt u hier.

Wanneer u belt met de CZ of VGZ of Unive en zij aangeven dat ze voor kinderen dit niet vergoeden (dat deed VGZ in 2017 soms), dan raad ik aan op een later moment nogmaals te bellen. U krijgt dan een andere persoon aan de telefoon die mogelijk begrijpt hoe het werkt.
Clienten zijn wel zelf verantwoordelijk om uit te zoeken of ze voor vergoeding in aanmerking komen of niet. U kunt ook gewoon de factuur na afloop indienen en afwachten of u wat vergoed krijgt of niet. 

Max per sessie

Zorgverzekeraars vergoeden vaak een max. per sessie, bv. 40 of 45,-. In dit geval worden de sessies grotendeels vergoed.

Mijn registraties en lidmaatschappen:
AGB-code zorgverlener: 90058750

AGB-code praktijk: 90058751
NFG registratie, vakgroep VPMW: 8046
RBCZ registratie: 810251R

Neem zelf contact op met uw zorgverzekeraar.
Wanneer u contact met uw zorgverzekeraar opneemt om te informeren of de therapie bij mij vergoed wordt, is het belangrijk om mijn bovenstaande registraties te noemen.
Ook is het belangrijk om te vermelden dat het om individuele psychosociale zorg gaat, of om groepstherapie psychosociale zorg.
Communiceer met de zorgverzekeraar nooit over ‘oudersessie’ en ‘workshop voor ouders’, ‘groepstraining’, ‘weerbaarheidstraining’ en ‘coaching’ of ‘begeleiding’, maar alleen over: ‘individuele therapie psychosociale zorg’ (=therapie/coaching individueel en ouderbegeleiding) en ‘groepstherapie psychosociale zorg (=groepstrainingen) en individuele therapie.
De reden hiervoor is dat ‘coaching/begeleiding/trainingen’ niet vergoed worden, maar ‘individuele therapie’ en ‘groepstherapie’ wel.
U informeert zelf bij uw zorgverzekeraar of de kosten voor de therapie vergoed worden.
De individuele therapie en de groepstherapie vallen beiden onder de ‘alternatieve geneeswijzen’ en worden genoemd: psychosociale begeleiding of psychosociale zorg.
U kunt er ook voor kiezen om dit niet vooraf uit te zoeken en gewoon achteraf het data-overzicht in te dienen op de site van de zorgverzekeraar en gewoon afwachten of u wat vergoed krijgt of niet. Het is niet verplicht om van te voren uit te zoeken of het vergoed wordt of niet om achteraf in aanraking te komen voor vergoeding.

Wat komt op het data-overzicht te staan?

Als je kind aanvullend verzekerd is:
Na afronding van het traject ontvangen ouders per mail het dataoverzicht van de reeds afgenomen sessies. Deze kunnen ze online indienen op de site van de zorgverzekeraar.

Inhoudelijk komt er verder niets op de data-overzicht te staan.
Ik deel geen persoonlijke informatie met de zorgverzekeraar. Ook niet wanneer zij contact met mij opnemen.

Voorbeeld data-overzicht: (in dit voorbeeld komt je kind 7 x + intake)

Omschrijving therapie: Psychosociale zorg, valt onder alternatieve geneeswijzen
data x, tijd x tot x: kosten: 75,- (intake kind)
data x, tijd x tot x: kosten: 65,- (sessie 1)
data x, tijd x tot x: kosten: 65,-(sessie 2)
data x, tijd x tot x: kosten: 65,-(sessie 3)
data x, tijd x tot x: kosten: 65,-(sessie 4)
data x, tijd x tot x: kosten: 65,-(sessie 5)
data x, tijd x tot x: kosten: 65,-(sessie 6)
data x, tijd x tot x: kosten: 65,- (eindsessie)
totaal: 530,-

Toestemming beide ouders

 Bij tieners tot 16 jaar is het belangrijk dat beide gezaghebbende ouders het goed vinden dat hun kind bij mij komt voor begeleiding.
Wanneer er sprake is van een gezaghebbende ouder dan hoeft de andere ouder niet geïnformeerd worden over de begeleiding.
Vanaf 16 jaar is er toestemming nodig van een gezaghebbende ouder.
Vanaf 18 jaar is geen toestemming nodig van ouders.

Doe jij ook psychologisch onderzoek?

Voor begeleiding/behandeling binnen mijn praktijk is geen psychologisch onderzoek nodig.
Ik neem dus geen onderzoek af om een diagnose vast te stellen.
Een diagnose is voor begeleiding/behandeling in mijn praktijk ook niet nodig.
Ik werk zonder diagnoses.

Aan het begin van de begeleiding/behandeling plannen we de intake.
Tijdens deze intake breng ik in kaart wat er speelt en wat er nodig is.

Wat is de locatie van de praktijk?

Praktijk Trotse Pauw
Burg. Geradtslaan 4
6641 ZX Beuningen (Naast Nijmegen)

Vragen?

 Heb je vragen?
Deze kun je stellen per mail:
info@psycholoogvankaathoven.nl

Ouders:
Heb je interesse in individuele therapie voor je tiener?
Vul dan hieronder vrijblijvend het formulier in.
Ik neem binnen een paar dagen contact met je op om de intake in te plannen.

Ik ben aangesloten bij deze beroepsverenigingen: