Monica (17) heeft in haar klas jongens die seksueel getinte opmerkingen naar haar maken. Ze is een van de weinige meiden in de klas. En ze is samen met haar vriendin de enige tegen wie een aantal jongens die opmerkingen maken.

Er is een jongen die ook steeds heel vlakbij gaat staan en dan met zijn hand ‘per ongeluk’ langs haar billen gaat.

Toen ze een keer van de wc kwam stond hij ineens in de meidenwc en kneep in haar billen. Daarna was hij weer weggegaan. Ze was beduusd in de wc achter gebleven.

Ze dacht van: ik laat het gewoon gaan, dan is het zo over.

Maar het ging niet over. Diezelfde jongen ging een andere keer over haar billen aaien. Dat vond ze nog erger dan knijpen.

Ook gingen een paar jongens foto’s maken van haar billen en aan elkaar doorsturen. Ook kwam er nu een andere jongen vaker dicht bij haar staan, en zat hij aan haar haar. Hij zei dat hij het zo mooi vond en rook eraan. Ze wilde dit niet, maar ze wist niet goed hoe ze dat duidelijk moest maken. Ze durfde ook niet. Stel je voor dat hij boos werd?

Toen haar begeleider op school haar een keer huilend op de wc had gezien heeft ze het haar verteld. Dat er een jongen soms in haar billen knijpt en een andere aan haar haren ruikt.

De begeleider raadde Monica aan om op zoek te gaan naar een professional die haar zou helpen met grenzen aangeven en voor jezelf opkomen.

Monica’s ouders kwamen toen bij Trotse Pauw terecht.

In de groepstherapie heeft Monica geoefend met duidelijk haar grenzen aangeven. We hebben de situatie zo goed mogelijk nagespeeld, alsof het echt was. Eerst met de meiden uit de groep, en daarna met een jongen uit de groep, die Monica zelf uitgekozen heeft. Hij mocht dan niet echt knijpen in haar billen, maar alsof.

We maakten het zo luchtig mogelijk, en hebben ook gelachen om de grappen die de groep maakte toen we het gingen uitspelen. Zo gingen 2 jongens bij elkaar voordoen om aan Monica te laten zien hoe ze het moest aanpakken.

Door de groepstherapie heeft Monica geleerd hoe ze haar grenzen kan aangeven als jongens opmerkingen maken die ze niet leuk vindt of als ze aan haar gaan zitten.

In de groep vertelde ze hoe ze gereageerd had toen de jongen weer aan haar billen zat. Hij was helemaal verbaasd dat ze nu opeens wel reageerde! Ze voelde zichzelf helemaal trots dat ze het gewoon gedaan had!

Ik heb een gratis E-book gemaakt waarin ik tieners leer hoe ze hun grens op een handige manier kunnen aangeven. Je kunt als ouder die aanvragen via deze link:

https://psycholoogvankaathoven.nl/gratis-hoe-reageer-je-op-een-onaardige-opmerking-3-manieren/