Gaat jouw kind om met mensen die een verkeerde invloed op jouw kind hebben?
In deze blog deel ik 5 tips voor ouders.

Ik ben Rosanne van Kaathoven en ik ben werkzaam als tiener- en jongerenpsycholoog in de regio Nijmegen.

Tip 1: Verbied je kind de contacten niet
Ik merk dat veel ouders hun kind verbieden om nog met deze ‘verkeerde vrienden’ om te gaan. Wanneer deze ‘verkeerde vrienden’ in zijn klas zitten, op zijn school, of in zijn vriendenkring, dan is dit niet handig om te doen. Verbied je dit wel? Dan zul je waarschijnlijk merken dat je kind tegen jou gaat liegen en toch stiekem met deze vrienden om blijft gaan. Hoe kan dat?
Vaak merkt je kind na een tijd zelf ook dat deze mensen niet fijn zijn om mee om te gaan. Je kind is teleurgesteld in hen, merkt dat hij niet zichzelf kan of durft te zijn bij hen, maar blijft ermee omgaan. Waarom?
Dit komt omdat hij bang is dat wanneer hij deze vrienden loslaat, zij anderen tegen hem uit gaan spelen. Dat deze ‘foute vrienden’ hem zwart gaan maken bij de andere klasgenoten, of op de school. Zeker nu in de tijd van sociale media kan dit snel gaan.
Door deze angst zal je kind liever bij deze foute vrienden blijven horen, in plaats van hen loslaten (wat hij eigenlijk wel wil..).

Wat kun je dan doen?  Tip 2!

Tip 2: Vergroot het zelfvertrouwen van jouw kind
Wanneer je kind het vertrouwen heeft dat hij om kan gaan met het eventuele geroddel en zwartmakerij die mogelijk zal volgen wanneer hij breekt met zijn oude vrienden, dan zal hij dit eerder durven. Wanneer hij weet wat hij kan doen en zeggen wanneer zijn oude vrienden over hem gaan roddelen of hem zwartmaken, geeft hem dit zelfvertrouwen.
Wanneer je kind hier hulp bij nodig heeft kun je ervoor kiezen je kind op te geven voor een weerbaarheidstraining of een assertiviteitstraining.
Ik organiseer voor tieners 12 tot 14 jaar en 15 tot 18 jaar de weerbaarheidstraining ‘Ik kom voor mijzelf op!’ in de regio Nijmegen. Op verschillende data in 2019 kunnen tieners starten met de training. Lees hier meer informatie over de training. 

Hoe kun je dit zelfvertrouwen vergroten? Tip 3!

Tip 3: Ontmoet andere tieners
Wanneer je kind contacten legt met nieuwe tieners, die beter bij hem passen, zal hij ervaren hoe fijn het is om met mensen om te gaan waarbij hij zichzelf kan zijn, waarbij hij zijn grenzen kan aangeven, waarbij hij zich niet bang voelt. Wanneer hij een andere groep mensen om zich heen heeft verzameld zal hij zich zekerder voelen (want: ik ben het waard om vrienden te hebben die mij leuk vinden om wie ik ben!) en zal hij eerder durven te breken met zijn ‘foute vrienden’.
Waar ontmoet je kind nieuwe tieners? Denk aan scouting, sportclubs, tienerkampen e.d

Tip 4: Zorg voor openheid.
Eerlijkheid en openheid is het belangrijkste van alles. Wanneer je kind dus nog omgaat met deze foute vrienden, accepteer dit. Want in dat geval zal hij eerlijk zeggen wanneer hij bij hen is, en dit is beter dan dat hij liegt. Want stel dat er iets gebeurd met je kind, dan weet je in elk geval waar hij zit. Spreek bv. een codewoord af. Wanneer hij het codewoord typt dan weet je waar jij direct heen moet rijden.

Tip 5: Worden vrienden met je vijand!
Je kunt het beste deze ‘foute vrienden’ toelaten. Wanneer je kind met hen bij jullie in de tuin gaat chillen, is dit beter dan wanneer ze ergens op straat rondhangen. Op deze manier heb je meer overzicht en controle. Ook al wil je deze gasten liever niet over de vloer, wanneer je kind zich hierdoor veiliger voelt is het de moeite waard om hierover na te denken.

Ben je niet zo’n lezer? Bekijk dan de tips in onderstaande video!
Mijn kind heeft foute vrienden. 5 tips voor ouders.

 

Wie ben ik?
Ik ben Rosanne van Kaathoven en ik ben tiener- en jongerenpsycholoog in mijn praktijk Trotse Pauw in Beuningen (naast Nijmegen).

Ik leer tieners en jongeren tussen 12 tot 18 jaar voor zichzelf opkomen zodat ze zich zelfverzekerd voelen en zichzelf kunnen zijn wanneer ze omgaan met leeftijdsgenoten.
Klik HIER voor informatie over de weerbaarheidstraining.