Eenzaamheid komt meer voor dan je denkt en niet alleen bij oudere mensen. Veel jongeren die ik in mijn praktijk begeleid voelen zich eenzaam.
Je kan een link leggen tussen eenzaamheid en zelfvertrouwen. Eenzaamheid kan ook een oorzaak zijn van niet makkelijk contact maken, bang zijn niet goed genoeg te zijn, druk maken wat anderen mensen van je denken, verlegen zijn.
Hieronder worden een aantal handige tips gegeven om meer zelfvertrouwen te krijgen in het omgaan met leeftijdsgenoten.
Welke ga jij opvolgen?

Tips voor het omgaan met eenzaamheid

Passie

Vraag jij je ook wel eens af; ‘wat is de bedoeling van mijn bestaan?’
Meestal denken we dan veel te moeilijk, je hoeft alleen maar te zijn wie je bent. Jouw talenten zijn de talenten die de wereld nodig heeft. Sta jij nog op goede voet met je talenten? Dat is wat je jezelf kunt afvragen. Besteed ik voldoende aandacht aan mijn passies?
Het is niet voor niets jouw passie, dat waar jij blij van wordt, waar jou hart naar uit gaat. Neem die passie serieus, zelfs al doe je er niets ‘beroepsmatigs’ mee, gebruik je passie om jezelf vorm te geven, om jouw leven zin te en vreugde te geven. Je bewijst de wereld er een enorme dienst mee.
Dat wat jouw ziel laat dansen in je lijf, dat is de reden van je bestaan.
Dus als je ziel als een vleugellam vogeltje in je buik ligt, ben je op de verkeerde weg. Zoek naar die kriebel, die dartel, die sparkle en geef jouw ziel de energie om te dansen.

Gedachten

Je gedachten kunnen aardig met je op de loop gaan. Soms vul je maar vast eigenhandig in wat ‘anderen misschien wel van je denken´ en neem je dat nog voor waar aan ook, zonder het te checken. Daarom, geloof niet alles wat je zelf denkt…..

Heel je wond

Een wond is de plek waar het licht naar binnen kan
Daar waar het pijn doet, daar waar je gekwetst bent, daar waar je hart bloedt, is ruimte gemaakt voor groei. Sta open voor het ‘licht’ dat de pijn met zich meebrengt. Ook al zie je het niet meteen, geeft het tijd en aanvaard de wijsheid van de ervaring.

Uitstraling

Natuurlijk is je uiterlijk het waard om in te investeren. Je goed voelen is ook goed voor jezelf, je lichaam zorgen. Maar vergeet niet te investeren in je innerlijk. Uiteindelijk bepaalt je innerlijk je uitstraling en die reikt verder en raakt je omgeving meer dan uiterlijke schoonheid.
Een mooi mens zijn heeft alles te maken met je uitstraling. Je uitstraling heeft alles te maken met wat zich ‘in’ jou afspeelt. Hoe jij over jezelf denkt, hoe jij jezelf voelt, dat is wat er echt toe doet.
Als jij tevreden bent met jezelf, lekker in je vel zit, doet wat je graag doet, dat maakt je een mooi mens.

Verlegen

Ben jij verlegen? Zoek succesverhalen van verlegen mensen die verlegenheid hebben overwonnen en hoe ze dit hebben gedaan. Of plaats een oproep op twitter en/of facebook hiervoor.

Social media

Veel verlegen mensen schuilen zich achter sociaal media zoals facebook en/of twitter. Het is natuurlijk een mooie manier om contact te maken en misschien als vervolg een kopje koffie in real life. Verschuil je niet achter je computer.

Zelfmedelijden

Heb jij medelijden met jezelf omdat je eenzaam bent? Niet doen. Onderneem actie! Ga lekker wandelen, fietsen, boodschappen doen, zwemmen etc. Praat met de mensen die je tegen komt.

Relatie

Ik zeg altijd dat je eerst van jezelf moet houden voordat je van iemand anders kan houden. Focus je niet op het hebben van een relatie maar op jezelf. Doe leuke dingen en zorg dat je het naar je zin hebt. Vaak is het niet een partner die je mist maar de aandacht en leuke dingen om samen te doen. Neem jezelf mee uit op een date.

Zelfvertrouwen

Om meer zelfvertrouwen en zelfrespect op te bouwen is het niet nodig om de lat steeds hoger te leggen voor jezelf. Het is ook niet nodig om jezelf beter voor te doen dan je je voelt.
Waarschijnlijk is alles wat je moet doen, stoppen met jezelf te bekritiseren en al je kwaliteiten te bagatelliseren.

Contact

Wacht niet op een reactie en/of actie van iemand anders. Begin zelf een praatje. Begin met het lachen naar andere mensen, goedemorgen en/of goedemiddag zeggen, een praatje maken. Steeds een stapje verder. Alle relaties zijn begonnen met een eerste contact. Bedenk maar eens hoe je aan je vriend(in) ben gekomen, dit is waarschijnlijk begonnen door dag of hallo te zeggen.

Ogen

Leer jezelf aan om de kleur van de ogen van je gesprekspartner te zien. Zo kijk je echt iemand aan en heb je echt contact.

Vrijwilligerswerk

Anderen helpen zal je een goed gevoel geven. Kijk wat je graag doet en ga dan eens op zoek naar vrijwilligerswerk.

Mindset

Verander je mindset. Je kan niet stoppen met je eenzaam voelen, als je denkt dat je alleen bent.
Jij bent helemaal goed zoals je bent op dit moment. Elke dag word je een betere versie van jezelf, gewoon omdat iedere dag nieuwe ervaringen brengt waar je van leert en die je steeds meer een compleet mens maken. Niemand is perfect of zal dat ooit zijn.
Als je dan toch wat wilt veranderen aan jezelf, verander dan de gedachte: ‘ ik ben niet goed genoeg’ in :’ ik ben nu goed genoeg zoals ik ben’. Maak er een mooie reminder van en plak hem op je badkamer spiegel, mooie affirmatie om de dag mee te beginnen.

Welzijn

Eenzaamheid kan verstrekken gevolgen hebben op je welzijn.

Weet jij wat jouw lijf nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren?
Zorg jij goed voor jouw ‘voertuig’?
Herken jij de kleine signalen, die vragen om aandacht, om onderhoud?
Of wacht jij tot het gaat schreeuwen en je er niet meer onderuit kunt?

Oefen jezelf in het luisteren, het herkennen van de behoeften van je lichaam. Geef het wat het nodig heeft; rust; goede voeding; beweging; voldoende water en zuurstof; geestelijke voeding etc. Je zult het verschil merken. Een blij lijf maakt graag al jouw ambities waar.

Zorg goed voor jezelf.

Actie

In elke blog bericht komt het wel weer naar voren ;-). Door niets te doen ga je je alleen maar alleen voelen. Ga niet als een zoutzak op de bank hangen maar onderneem actie. Wees niet een slachtoffer van je gedachten. In mijn tienerjaren is mijn vreselijke liefdesverdriet over gegaan door weer dingen te gaan doen in plaats van in mijn bed te liggen en “zielig” te zijn.

Wat mis je?

Het is tijd om jezelf te onderzoeken. Wat mis jij in het leven? Wat zou je graag willen doen? Waar kan je kleine stappen in ondernemen. Pak deze gelegenheid aan om jezelf onder de loep te nemen. Schrijf al je gevoel en gedachten op papier.

Heb geen verwachtingen

Dan word je alleen maar teleurgesteld. Dat is mijn lijfspreuk geworden en heeft voor mij veel opgeleverd. Hoe zijn jouw verwachtingen ten opzichte van een ander? Heb je teveel verwachtingen en word je vaak teleurgesteld. Leer te leven in het NU.

Stop met klagen

Mensen vinden het niet fijn om te luisteren naar mensen die negatief zijn. Ik ben daar zelfs hartstikke allergisch voor en zal snel weg gaan. Investeer in aandacht geven aan een ander in plaats over jezelf te praten. Stel de ander vragen. Mensen praten graag over zichzelf.
Houd de regie over je gedachten. En voorkom dat de negativiteit van anderen ruimte krijgt in jou hoofd. Doe niet mee aan roddelen, klagen, kwaadsprekerij, uitgebreid uitmeten van negatief nieuws en actualiteiten.
Vandaag blijven klagen over alles wat er niet goed was aan gisteren, maakt van morgen nog geen betere dag.

Positief

Zoals ik al schreef ben ik vroeger gepest en ik heb mij daar een tijd eenzaam door gevoeld. Ik ben echt begonnen met het leren positief te denken. Er is altijd wel een lichtpuntje. Het is even trainen maar zeker de moeite waard.

Emoties

Deel jij je emoties met andere mensen? Of ben jij een binnenvetter? Probeer eens wat “opener” te zijn met je vrienden en/of kennissen. Voer eens een diepgaand gesprek en vertel ze over je angsten en zorgen in plaats te praten over koetjes en kalfjes. Het maakt je niet zwak om over je emoties te praten. Je hebt emoties maar je bent niet je emoties!

Just Be You. Houd van de persoon om de persoon die je bent.  Zorg goed voor jezelf. Ga eens een leuke outfit scoren want dat staat jou ook geweldig! Verwen jezelf met een kapper, massage en geniet van de dingen om je heen.

Als je veranderingen aan wilt brengen in je leven, zul je veranderingen moeten aanbrengen in je gedachten. Daar maak je het begin van al je acties. Her-programmeer je gedachten en je acties zullen als vanzelf meegaan.
Je kan een ander niet veranderen alleen jezelf!

Ontwikkel je sociale vaardigheden

Doe mee met de weerbaarheidstraining 12 tot 18 jaar  ‘Sta stevig in je schoenen & leer voor jezelf opkomen!’. Op zondag 13 januari 2019 starten er nieuwe groepen. Vraag het gratis doelgesprek aan om te kijken of deze training ook jou verder kan helpen.
Klik HIER voor meer informatie.