Je dochter (16) wil graag daar haar vriendinnen haar aardig vinden. Je ziet dat je dochter veel moeite voor hen doet. Je dochter heeft leuke vriendinnen en je snapt dat ze graag vriendinnen met hen wil zijn. Maar je ziet dat je dochter haar grenzen niet aangeeft. Je denkt dat dit komt omdat je dochter bang is dat haar vriendinnen boos op haar zullen worden als ze een keer ‘nee’ zegt.  Je merkt dat je dochter keuzes maakt die eigenlijk niet bij haar passen. Of doet dingen die ten koste gaan van zichzelf.  Je dochter zegt bijna altijd ‘ja’ als haar vriendinnen haar iets vragen, terwijl ze eigenlijk geen tijd heeft.
Voorbeelden:
– Je dochter helpt haar vriendin met huiswerk terwijl ze eigenlijk haar eigen huiswerk moet maken
– Je dochter loopt altijd mee met haar vriendin in de pauze naar de kantine of de kluisjes, terwijl ze eigenlijk bij een groepje meiden wilt blijven staan
– Je dochter leent spullen uit die ze eigenlijk liever niet uitleent
– Je dochter gaat mee naar de stad om te winkelen maar was liever thuis gebleven

Je heb je dochter al gezegd dat als haar vriendinnen het echt wel zullen begrijpen als ze een keer ‘nee’ zegt. Dat zij dat zelf ook doen. En dat ze echt niet boos zullen worden. En dat, als ze wél boos worden, dit de volgende dag weer over zal zijn. En zo niet: dan waren het blijkbaar geen échte vriendinnen.

Je dochter begrijpt het. Maar doet er toch niets mee. Toch is ze er een beetje klaar mee dat ze altijd maar doet wat anderen van haar willen dat ze doet. Ze wil dit graag veranderen. Maar weet niet zo goed waar te beginnen. Je kan toch niet van de een op andere dag opeens ‘nee’ gaan zeggen?
En hoe moet je eigenlijk ‘nee’ zeggen op een manier die haar vriendinnen niet onnodig kwetst?
En hoe moet ze eigenlijk omgaan met teleurgestelde en boze gevoelens van haar vriendinnen (waar ze zo tegen op ziet)?

Herken je jouw dochter in bovenstaand verhaal?
Vindt je dochter het prettig om hier wat hulp bij te krijgen? Dan heb ik echt iets voor haar.
Ik (Rosanne, psycholoog) geef namelijk de weerbaarheidstraining speciaal voor tieners en jongeren met dit soort hulpvragen.
Samen in een groep met max. 7 andere tieners leert je dochter op een handige manier voor zichzelf opkomen zodat ze zich zelfverzekerd en fijn voelt als ze omgaat met leeftijdsgenoten. Ze gaat meer zichzelf durven zijn en zich daar ook goed bij voelen.

Meer informatie over de weerbaarheidstraining kun je hier lezen:

Weerbaarheidstraining jongeren

De groepen starten op zondag 31 maart 2019. Er is een groep 12 tot 14 jaar én een groep 15 tot 18 jaar.
Je kunt via mijn site een gratis en vrijblijvend doelgesprek aanvragen om te kijken of deze weerbaarheidstraining ook jouw tiener verder kan helpen.

Als je een vraag hebt stuur mij gerust een mail: info@psycholoogvankaathoven.nl

Het is mijn missie dat tieners zich zelfverzekerd en fijn voelen in het contact met leeftijdsgenoten. Dat ze voor zichzelf kunnen opkomen als dat nodig is, en dat ze zichzelf durven zijn.

Misschien tot ziens!

Groet,

Rosanne van Kaathoven (psycholoog voor tieners en jongeren)