“Ik zeg heel vaak tegen kinderen “Stop, houd op!’ maar het werkt niet.
Ze gaan dan gewoon door. Wat doe ik verkeerd?”

Veel kinderen die bij mij de weerbaarheidstraining volgen hebben in de kleuterklas al geleerd dat ze ‘stop, houd op!’ tegen een ander kind moeten zeggen wanneer ze iets niet meer leuk vinden. Alleen werkt dit niet bij elk kind, en ook niet altijd. Hoe kan dat?

Hoe geef je goed je grenzen aan?

pijltje-blauwHet is niet alleen belang wát je zegt, maar vooral om hóe je het zegt. Wanneer je het op een onzekere manier zegt krijgt de ander het gevoel dat hij zonder problemen gewoon door kan gaan met onaardig doen.

pijltje-blauwHet is belangrijk dat je stevig staat. Wanneer je slap staat krijgt de ander het gevoel alsof hij je zo omver kan lopen. Hierdoor krijgt de ander minder respect voor je en zal dus zonder problemen gewoon doorgaat met onaardig doen. Wanneer je stevig staat laat je zien dat je zelfrespect hebt: ‘Ik sta hier en ik blijf hier staan. Dit is mijn plek om te staan. Ik heb daar recht op.’

pijltje-blauwHet is vaak onvoldoende wanneer je alleen maar zegt dat iemand op moet houden. Het is belangrijk dat je duidelijk concreet benoemt waarméé de ander op moet houden. Bv. ‘Ik wil dat je stopt met mij te schoppen onder de tafel.’

pijltje-blauwHet kan helpen om de ander te laten weten waaróm je het niet leuk vindt wat de ander doet. Wanneer de ander het leuk vindt om te zingen (en denkt dat het erg mooi is) dan zal hij minder snel begrijpen waarom jij wilt dat hij ophoudt met zingen. Laat hem daarom weten waarom jij dit wil. Bv. ‘Ik kan mij niet goed concentreren op mijn huiswerk wanneer je aan het zingen bent.
Kun je ergens anders gaan zingen?’

pijltje-blauwIn sommige situaties kan het beter helpen om niet te benoemen wat je níet wilt maar om te benoemen wat je wél wilt. Bv. ‘Ik vind het niet leuk dat ik nu alles alleen moet opruimen terwijl wij samen gespeeld hebben. Ik wil graag dat we het nu samen op gaan ruimen, oké?’

pijltje-blauw
Wat ook helpt is het benoemen van jouw gevoel. bv. “Ik word er verdrietig van dat jij  mij niet hebt uitgenodigd voor je kinderfeestje. Ik vind dat erg jammer want ik had gehoopt dat ik ook zou mogen komen”. Wanneer je zegt wat je kan de ander zich beter inleven in jouw wensen en grenzen.

goedidee

Heeft jouw kind moeite met zijn grenzen op een goede manier aan te geven zodat de ander deze ook respecteert?
Geef je kind dan op voor de sociale weerbaarheidstraining!
In deze groepstraining leren kinderen op een goede manier voor zichzelf opkomen, nee zeggen en hun grenzen aangeven.
In de regio Nijmegen start de volgende groepstraining op dinsdag 18 oktober 2016. Klik hier voor meer informatie.

Vond je deze blog handig? Deel hem gerust op Facebook of LinkendIn!

Ontvang maandelijks een video met tips: Hoe krijgt mijn kind meer zelfvertrouwen?