Ouderbegeleiding

Ouders van kinderen tussen 4 en 21 jaar zijn van harte welkom in mijn praktijk voor ouderbegeleiding. 

Wanneer je kind met zichzelf in de knoop zit, raakt dit jou als ouder natuurlijk ook. Mogelijk heeft het zelfs invloed op het hele gezin.
Ook kan het zijn dat je als ouder vastloopt in het contact met je kind, dit graag wilt veranderen, alleen niet weet wat je nu het beste anders kunt gaan aanpakken.

‘Ik begrijp mijn kind soms niet’
Voor jou als ouder kan het soms lastig zijn je kind te begrijpen. ‘Waarom doet hij of zij nu toch zó? Het is toch niet zo moeilijk om ‘gewoon’ te doen?’ of: ‘Het is toch nergens voor nodig? Er is niets aan de hand’.
Sommige ouders herkennen zichzelf niet in hun kind en vinden het lastig om het gedrag en de gevoelens van hun kind te begrijpen. Het kan ook zo zijn dat je jezelf juist wel herkent en je daarom zorgen maakt. Je wilt niet dat jouw kind hetzelfde zal gaan meemaken als dat jij heeft ervaren toen jij klein was.
Het kan verhelderd zijn wanneer je  door middel van oudersessies inzicht krijgt in het gedrag van je kind. Het kunnen en leren begrijpen van je eigen kind kan voor hem/haar al een positieve verandering betekenen.

‘Ik begrijp mijn kind, maar wat moet ik dan nú doen?’
Ouders vinden het vaak prettig praktische tips te krijgen over hoe ze hun kind het beste kunnen benaderen. Wanneer kinderen een individueel probleem hebben kunnen ouders met de juiste aanpak het kind ondersteunen tijdens het veranderproces. Vaak hebben ouders niet eens door dat ze hun kind op een bepaalde manier benaderen die niet helpend is voor het kind. Samen gaan we kijken naar hoe je jouw kind op een andere, meer helpende manier kan benaderen en bijstaan.
Wanneer het probleem van jouw kind zorgt voor wrijving in de relatie met de ouders en/of andere gezinsleden is het helpend om vat te krijgen op je eigen aandeel om de wisselwerking tussen jullie als ouders en jullie kind te verbeteren.

Klankbord
Soms willen ouders gewoon even ‘checken’ of ze handig bezig zijn. Ze willen hun ervaringen en inzichten delen met een deskundige buitenstaander. Ze zijn bijvoorbeeld bezig met het maken van een bepaalde keuze en willen dit graag met een neutrale buitenstaander bespreken. Een gesprek kan helpend zijn om alles even weer helder op een rijtje te krijgen.

Ouderschap
Misschien gaat het met je kind goed, maar ben je onzeker over je rol als ouder. Het kan fijn zijn hierover te praten.

Heb je behoefte aan begeleiding voor jou/jullie als ouder(s)?

Wanneer je behoefte hebt aan ouderbegeleiding dan kun je per mail een afspraak maken voor het intake gesprek: info@psycholoogvankaathoven.nl
Per mail kun je alvast wat mogelijke data/tijden doorgeven wanneer je dit wilt.
Ik zal op deze mail reageren en zal aangeven of de door jouw opgegeven data/tijden haalbaar zijn voor mij. Zo niet, dan zal ik een aantal opties voor data/tijden aangeven. Ook zal ik het aanmeldformulier meesturen + algemene informatie over de kosten/vergoedingen.

Het intake gesprek
Het intake gesprek duurt 1 uur en 1 kwartier en is bij voorkeur met beide ouders samen (zonder jullie kind(eren)).
Tijdens deze intake gaan we al direct in op de hulpvraag dus het is zeker geen ‘alleen maar praktische gegevens uitwisselen-gesprek’!
Na deze intake kunnen jullie besluiten of jullie het prettig vinden om vaker te komen. Het is handig om de agenda’s mee te nemen zodat we direct al een paar afspraken in kunnen plannen.
De meeste ouders kunnen met zo’n 3 tot 5 oudersessies zelf weer verder.
Wanneer ik tijdens de intake inschat dat het mogelijk handiger is om (ook) met het kind individueel te werken, of met een ouder + kind samen, dan zal ik dit aangeven. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat beide ouders na de intake samen 2 x komen (zonder hun kind), en een ouder samen met hun kind 6 x samen komt.
Uiteraard gebeurt dit in overleg met jullie.
En uiteraard kunnen geplande afspraken kosteloos tot 24 uur van te voren worden geannuleerd en kunnen jullie op elk moment tijdens de begeleiding besluiten de begeleiding te beëindigen.

Kosten en vergoedingen
De kosten voor de intake zijn 75,- (1 uur en 1 kwartier).
De kosten per sessie zijn 62,- (1 uur)
De kosten voor de begeleiding worden niet vanuit de basisverzekering vergoed.
De kosten kunnen mogelijk wel grotendeels of volledig vanuit de aanvullende zorgverzekering vergoed worden.

Lees hier alles over kosten en vergoedingen

Wil je een afspraak maken voor het intake gesprek? 
Mail dan naar info@psycholoogvankaathoven.nl
Heb je vragen? Dan kun je mij ook per mail bereiken.
Per telefoon ben ik tijdens kantooruren bereikbaar (06-38350467). Wanneer ik niet in de gelegenheid ben om op te nemen (en dit zal vaak het geval zijn), dan kun je een bericht achterlaten op de voice-mail of mij een e-mail sturen.

Heb je een afspraak gemaakt voor het intake gesprek?
Neem dan het ingevulde aanmeldformulier mee. Aanmeldformulier-TP-2017
Dit formulier zal ik per mail ook naar je toesturen.
Je kunt dit formulier uitprinten, invullen en meenemen naar de intake.

Mogelijk is het bijwonen aan een van de workshops voor ouders ook interessant voor jullie.

Klik hier voor workshops voor ouders

Algemene voorwaarden 2017