Nieuws!
Voel je je onzeker wanneer je omgaat met klasgenoten en vrienden?
Doe dan mee met de weerbaarheidstraining en leer voor jezelf opkomen.
Wanneer er plek is kun je instromen in de groepen 12 tot 14 jaar of 15 tot 18 jaar.
Klik hier voor meer info.

Coaching / therapie voor tieners en jongeren

Ben je tussen de 12 en de 20 jaar en heb je de behoefte met mij te praten over je twijfels, gevoelens/gedachten of problemen?
Je bent van harte welkom in mijn praktijk.

Graag stel ik mij even aan jou voor..

 

Waarvoor komen jongeren bij mij in coaching/therapie?

– Onzekerheid over zichzelf (zelfbeeld): ‘Ben ik wel goed of leuk genoeg zoals ik ben?’ of: ‘Ben ik raar, anders dan anderen?’
– Onzeker voelen in contact met leeftijdsgenoten (bv. terughoudend in de klas of terughoudend in het aangaan van nieuwe vriendschappen/contacten)
– Depressieve, sombere gevoelens: ‘Ik ben niet blij, ik voel me niet gelukkig.’
– Gevoelens van eenzaamheid: ‘Niemand begrijpt mij, niemand is zoals ik. Of: Niemand ziet mij zoals ik écht ben en zoals ik mij écht voel.’
– In een vriendschap of in meerdere vriendschappen ergens tegenaan lopen en niet goed weten hoe met deze situatie om te gaan: ‘Wat moet ik nu doen?’
– Verlies van een contact (vriendschap/relatie, scheiding ouders, verlies dierbare)
– Vervelende en/of verdrietige ervaring meegemaakt (bv. ongewenst seksueel contact, spijt van seksueel contact, pestervaringen, ervaringen met buitensluiten).
– Vastzitten in/aan een contact (bv. relatie met een partner die jou niet goed behandelt, maar van wie je ook houdt; een vriend(in) die je eigenlijk los wilt laten maar die je niet wilt kwetsen.
– Gevoelens van schuld, schaamte, spijt die jou in de weg zitten om blij met jezelf of met je leven te zijn.
– Gevoelens van boosheid, behoefte aan agressief gedrag.
– Niet altijd een prettig contact met een of je beide ouders: ‘Ze begrijpen mij niet’, of ‘ze houden geen rekening met mijn gevoelens’. Misschien heb je vaak conflicten met je ouders en kunnen jullie hier samen niet uitkomen.
– In het contact met een of je beide ouders, je zus/broer, stiefvader/moeder of iemand anders vastlopen: ‘Hoe kan ik hiermee omgaan?’
– Behoefte aan meer begrip voor jezelf: ‘Ik begrijp mijzelf niet, waarom doe ik dit? Waarom denk en voel ik mij zo?’
– Onzekerheid over uiterlijk
– Vragen of onzekerheid over seksuele gevoelens: ‘Is het wel normaal wat ik voel en denk?’
– Neiging tot vluchtgedrag zoals overeten/emotie-eten, gamen, drugsgebruik, alcoholgebruik, veelvuldige en wisselende seksuele contacten.
– Moeite met bepaalde keuzes en/of verantwoordelijkheden.
– Andere redenen…

In elk geval: hoe klein of groot de vraag of het probleem is waarmee jij zit: Ik luister graag naar jouw verhaal, denk graag met je mee aan wat jij kunt doen om je situatie positief te veranderen en je fijner te voelen over jezelf en/of de situatie waarin je zit.

Mijn visie op therapie voor tieners / jongeren

Wanneer je een probleem hebt of midden in een probleemsituatie zit kun je het gevoel hebben dat je niets aan de situatie kunt doen, ‘dat het nu eenmaal zo is’. Het nadeel van deze overtuiging is alleen dat deze je niet verder helpt. Wanneer je denkt dat jij niets aan jouw situatie kunt veranderen, zal er ook niets veranderen. Ook uit onderzoek blijkt dat het meer helpt om te kijken naar waar je wel invloed op hebt in plaats van het op te geven en te accepteren dat je nu eenmaal ongelukkig of ontevreden bent. Hoe verdrietig of moeilijk de situatie ook is waar je in zit, je hebt zelf (op een bepaalde mate) invloed hoe je met deze situatie omgaat. Ik probeer met je te kijken naar welke mogelijkheden jij zelf hebt om de situatie meer draaglijk en leefbaar te maken of, wanneer het mogelijk is, je probleem op te lossen. Soms is een probleem niet op te lossen en vraagt het leven van je een verdrietige of vervelende gebeurtenis te accepteren en, ondanks alles, toch verder te gaan met je leven.

Wat gaan we nu concreet doen?

Het ligt aan je hulpvraag wat we concreet in de sessies samen gaan doen. Natuurlijk zullen we met elkaar in gesprek gaan en gaan we samen onderzoeken wat er nu eigenlijk écht aan de hand is. Ik wil je graag goed kunnen begrijpen zodat ik je beter kan helpen. Wanneer het past probeer ik het gesprek op een leuke manier vorm te geven: bijvoorbeeld met kaartjes en andere materialen.
Afhankelijk van je hulpvraag gaan we naast het gesprek ook letterlijk in beweging.
Wanneer je vastloopt in bepaalde situaties kunnen we vaardigheden samen gaan oefenen. Dit kunnen bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden zijn zoals grenzen aangeven, feedback geven, een handige eerste indruk maken; maar ook emotionele vaardigheden zoals jezelf rustig maken op momenten dat je door jouw onzekerheid (angst) vastloopt, je boosheid op een handige manier gebruiken en tonen.
Het kan ook zijn dat ik je bepaalde oefeningen laat doen om je iets te laten ervaren: soms kun je betere inzichten krijgen over de invloed van je eigen gedachten en/of je eigen gedrag wanneer je iets ervaart en echt voelt (en er niet alleen maar over nadenkt en praat).
Wanneer je te maken hebt met een verlieservaring (verbroken vriendschap of relatie, scheiding ouders, verhuizing) gaan we proberen dit een plaatje te geven. We kunnen hierbij gebruik maken van creatieve middelen, maar ook de manier waarover je over een bepaalde ervaring denkt en praat kan je verlichting geven.

Werkwijze

Met jongeren werk ik vooral volgens de principes van de cognitieve gedragstherapie (CGT) en de ervaringsgerichte therapie.
Kort gezegd betekent CGT: Niet de situatie zelf, maar de gedachten die je over die situatie hebt, bepalen hoe jij je voelt. Naar deze gedachten ga jij je ook gedragen. Wanneer je bijvoorbeeld denkt: ‘Ik kan dit niet’, zul jij gedrag laten zien waardoor het je inderdaad niet gaat lukken. We gaan samen jouw denkpatroon meer helpend (positiever/realistischer) maken.
Daarnaast gaan we verschillende (praktische) vaardigheden trainen die jij nodig hebt om de situatie op te lossen, leefbaar te maken of te accepteren (een plaatsje te geven).
Lichaamsgerichte therapie betekent: bewust worden van de signalen die je lichaam je afgeeft en daar naar luisteren. We gaan dan letterlijk in beweging.

Hoe vaak? Wanneer?

De meeste individuele begeleidingstrajecten bestaan uit 6 tot 12 sessies (1 uur per sessie). We zullen eerst het intake gesprek hebben. Dit gesprek is met jou of met jou en een of je beide ouders. Op basis van het intakegesprek zullen we samen beslissen over hoeveel sessies we ongeveer nodig gaan hebben. Dit aantal kan je later altijd nog aanpassen, dat is geen probleem. Maar dan heb je een indicatie.

video’s voor ouders:

Kosten

 

 

Kosten en vergoedingen
De kosten voor de intake zijn 75,- (1 uur en 1 kwartier).

De kosten per sessie zijn 62,- (1 uur)
De kosten voor de begeleiding worden niet vanuit de basisverzekering vergoed.
De kosten kunnen mogelijk wel grotendeels of volledig vanuit de aanvullende zorgverzekering vergoed worden.
Lees hieronder bij ‘wordt het vergoed’ meer.

Hoe werkt de betaling?

Na afloop van een maand (dus aan het begin van de eerstvolgende maand) stuur ik ouders per mail de factuur met daarin de sessies van die afgelopen maand. Ouders betalen dus achteraf.
De factuur wordt binnen 14 dagen per overmaking betaald.
Contant betalen en pinnen is niet mogelijk.
Na betaling kunnen ouders de (reeds betaalde) factuur indienen op de site van de zorgverzekeraar. Wanneer zij recht op vergoeding hebben krijgen ze binnen een paar weken het bedrag (of een gedeelte daarvan) teruggestort.

Wordt het vergoed?

Therapie bij Trotse Pauw kan mogelijk vergoed worden vanuit de  aanvullende zorgverzekering.
Deze dienst valt onder de ‘alternatieve geneeswijzen’, en dan ‘psychosociale zorg’.
Het valt dus NIET onder de ‘psychologische zorg’ (die in de basisverzekering zit).

Therapie bij Trotse Pauw wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed.
Ook niet wanneer je een diagnose of verwijzing van de huisarts hebt. 

Er zijn sommige ouders geweest die het voor elkaar gekregen hebben dat de gemeente de begeleiding bij Troste Pauw vergoed. Ook al ze geen PGB hadden. Wanneer je dit zelf wilt uitzoeken of dit voor jullie ook mogelijk is kun je dit doen. Ik kan je hier niet bij helpen. Ik weet wel dat dit een ongelofelijk gedoe kan zijn.

70% van de ouders betaalt deze training overigens gewoon zelf. De andere 30% krijgt het vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering of via de gemeente (5%).

Ik ben aanvullend verzekerd. Hoe werkt de vergoeding?

Vergoedingen bij Trotse Pauw:

  • De diensten bij Trotse Pauw worden niet vanuit de basisverzekering of vanuit de gemeente vergoed. Ook niet wanneer u een verwijzing hebt van de huisarts of gemeente. Ook niet wanneer u een diagnose of PGB heeft.
  • Ze kunnen mogelijk wel vanuit de aanvullende verzekering volledig of grotendeels vergoed worden. U heeft hiervoor geen diagnose nodig. U heeft hiervoor ook geen verwijzing van de huisarts nodig.

Wanneer u geen aanvullende zorgverzekering heeft betaalt u de sessies zelf.
Wanneer u een aanvullende zorgverzekering heeft kunnen de sessies mogelijk grotendeels of volledig vergoed worden.

Op basis van mijn lidmaatschap bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG) en de RBCZ worden vanuit het aanvullende pakket door een groot aantal zorgverzekeraars de kosten voor individuele therapie en voor de groepstherapie volledig of gedeeltelijk vergoed.
Ik word mogelijk dus vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering. Ik val onder ‘alternatieve geneeswijzen’ en dan ‘psychosociale zorg’.
Op de factuur komt te staan ‘individueel consult psychosociale zorg’ of ‘groepstherapie psychosociale zorg’.
Op de factuur komt nooit te staan: oudersessie, coaching, weerbaarheidstraining, workshop, training, ouderbegeleiding. sociale vaardigheden, groepstraining. 
Deze termen worden namelijk nooit vergoed.

Heeft u een aanvullende zorgverzekering?

In onderstaand overzicht (roze link) kunt u opzoeken of uw zorgverzekeraar therapie bij mijn praktijk vergoed. Wanneer in het overzicht staat dat het vergoed wordt dan betekent dit dat zowel individuele therapie als groepstherapie vergoed wordt.

U kunt hier kijken of uw aanvullende zorgverzekering de therapie vergoed in 2018. <— klik hier!!!

Met koepelorganisatie wordt de RBCZ bedoeld. De vakgroep waar ik bij aangesloten ben is de Vakgroep voor Psychosociaal en Maatschappelijk Werk (VPMW).
Naast bovenstaand overzicht (roze) kunt u ook op de site van uw zorgverzekeraar kunt u zien hoeveel uw specifieke pakket vergoed.
Kijk onder het kopje ‘alternatieve geneeswijzen’. Voor bijvoorbeeld CZ kijkt u hier. En voor VGZ kijkt u hier.

Wanneer u belt met de CZ of VGZ of Unive en zij aangeven dat ze voor kinderen dit niet vergoeden (dat deed VGZ in 2017 soms), dan raad ik aan op een later moment nogmaals te bellen. U krijgt dan een andere persoon aan de telefoon die mogelijk begrijpt hoe het werkt.
Clienten zijn wel zelf verantwoordelijk om uit te zoeken of ze voor vergoeding in aanmerking komen of niet. U kunt ook gewoon de factuur na afloop indienen en afwachten of u wat vergoed krijgt of niet. 

Voorbeeld
Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar bv. 8 sessies met een maximum van 45,- per sessie vergoedt. In dit geval betaalt u dus zelf per sessie 17,- (tarief per sessie is namelijk 62,-). Wanneer u in dit voorbeeld 10 sessies afneemt betekent dit dat u er 2 volledig zelf betaalt.

Mijn registraties en lidmaatschappen:
AGB-code zorgverlener: 90058750

AGB-code praktijk: 90058751
NFG registratie, vakgroep VPMW: 8046
RBCZ registratie: 810251R

Neem zelf contact op met uw zorgverzekeraar.
Wanneer u contact met uw zorgverzekeraar opneemt om te informeren of de therapie bij mij vergoed wordt, is het belangrijk om mijn bovenstaande registraties te noemen.
Ook is het belangrijk om te vermelden dat het om individuele psychosociale zorg gaat, of om groepstherapie psychosociale zorg.
Communiceer met de zorgverzekeraar nooit over ‘oudersessie’ en ‘workshop voor ouders’, ‘groepstraining’, ‘weerbaarheidstraining’ en ‘coaching’ of ‘begeleiding’, maar alleen over: ‘individuele therapie psychosociale zorg’ (=therapie/coaching individueel en ouderbegeleiding) en ‘groepstherapie psychosociale zorg (=groepstrainingen) en individuele therapie.
De reden hiervoor is dat ‘coaching/begeleiding/trainingen’ niet vergoed worden, maar ‘individuele therapie’ en ‘groepstherapie’ wel.
U informeert zelf bij uw zorgverzekeraar of de kosten voor de therapie vergoed worden.
De individuele therapie en de groepstherapie vallen beiden onder de ‘alternatieve geneeswijzen’ en worden genoemd: psychosociale begeleiding of psychosociale zorg.
U kunt er ook voor kiezen om dit niet vooraf uit te zoeken en gewoon achteraf de factuur in te dienen op de site van de zorgverzekeraar en gewoon afwachten of u wat vergoed krijgt of niet. Het is niet verplicht om van te voren uit te zoeken of het vergoed wordt of niet om achteraf in aanraking te komen voor vergoeding.

Wat komt op de factuur te staan?

Op de factuur komt te staan:
‘Individueel consult psychosociale zorg’.
Daaronder komen de data en tijden van de afgenomen sessies in de afgelopen maand te staan.
Achter iedere sessie komt het bedrag per sessie (75,- intake en 62,- voor sessie) te staan.
Met onderaan het totaalbedrag.
Inhoudelijk komt er verder niets op de factuur te staan.
Ik deel geen persoonlijke informatie met de zorgverzekeraar. 

Toestemming beide ouders

Bij tieners tot 16 jaar is het belangrijk dat beide gezaghebbende ouders het goed vinden dat hun kind bij mij komt voor begeleiding.
Wanneer er sprake is van een gezaghebbende ouder dan hoeft de andere ouder niet geïnformeerd worden over de begeleiding.
Vanaf 16 jaar is er toestemming nodig van een gezaghebbende ouder.
Vanaf 18 jaar is geen toestemming nodig van ouders.

Is een verwijzing van de huisarts of een diagnose nodig?

 

  • Er is géén toestemming van de gemeente nodig
  • Ik stel geen diagnoses en maak geen rapportages
  • Er is géén diagnose nodig voor begeleiding/behandeling
Doe jij ook psychologisch onderzoek?

Voor begeleiding/behandeling binnen mijn praktijk is geen psychologisch onderzoek nodig.
Ik neem dus geen onderzoek af om een diagnose vast te stellen.
Een diagnose is voor begeleiding/behandeling in mijn praktijk ook niet nodig.
Ik werk zonder diagnoses.

Aan het begin van de begeleiding/behandeling plannen we de intake.
Tijdens deze intake breng ik in kaart wat er speelt en wat er nodig is.

Wat is de locatie van de praktijk?

Praktijk Trotse Pauw
Burg. Geradtslaan 4
6641 ZX Beuningen (Naast Nijmegen)

Vragen?

 

Heb je vragen?
Deze kun je stellen per mail:
info@psycholoogvankaathoven.nl

Een afspraak voor het intake gesprek kun je hieronder aanvragen door het online formulier in te vullen.
Dit formulier vullen ouders samen in met hun kind.
Klik daarna op ‘submit’.
Binnen een paar dagen neem ik per mail contact met jullie op.

Ook kun je via de mail een afspraak plannen: info@psycholoogvankaathoven.nl

Ja, ik wil het intake gesprek plannen voor mijn kind (ouders vullen dit in)