Friday Game Night

Beste ouders van tieners (12 tot 18 jaar),

Ik merk steeds vaker dat het voor jongeren in deze tijd lastig kan zijn om nieuwe leeftijdsgenoten te ontmoeten, zeker als ze niet van een teamsport houden. Wanneer ze dan ook in de klas geen of weinig gelijkgestemden ontmoeten, kan het weekend voor hun soms best ongezellig uitpakken. Ze hebben dan misschien zin om iets te gaan ondernemen maar hebben weinig geschikte contacten. Of ze hebben wel contacten, maar weten niet goed hoe ze dit aan moeten pakken of wat ze dan moeten gaan doen… Of ze hebben wel vrienden waarmee ze veel gamen, maar vinden ouders het handig wanneer hun kind ook iets anders doet dan alleen maar gamen….

Vandaar ik de Friday Game Night heb opgezet. Jongeren die het leuk vinden om eens in de maand bij elkaar te komen om samen met elkaar verschillende spelletjes te spelen zijn van harte welkom om mee te komen doen!

Wanneer: Iedere 3de vrijdag van de maand is er een spelletjesavond.**
Tijd: 18:30 tot 21:30 (3 uur)*
*Wanneer je jouw kind liever om 21:00 ophaalt kan dit ook. Wanneer je dit van tevoren aangeeft zal ik hier rekening mee houden en je kind om 21:00 een seintje geven.
**Bij zeer hoge uitzondering kan de avond een week afwijken (het wordt dan 2de of 4de vrijdag van de maand).

Kosten: Per reeks van 6 opeenvolgende spelletjesavonden 60,-
Dat is dus 10,- per keer. incl. wat drinken/lekkers

Alle tieners die bij mij een groepstraining volgen mogen gratis eenmalig meedoen!

De kosten kunnen niet vergoed worden vanuit de aanvullende zorgverzekering. De reden hiervoor is dat dit geen therapie is.

Locatie: Woonkamer en de keuken van Rosanne’s moeder + de praktijk van Rosanne Adres: Burg. Geradtslaan 4, 6641 ZX Beuningen

Spelletjes We gaan variëren in spellen. Soms doen we meerdere kleinere spelletjes tegelijkertijd en kan iedereen zelf kiezen met welk spel hij/zij mee wilt doen. We doen ook vaak met de hele groep één groot spel (bv. weerwolven). Wanneer de groep groot genoeg is kunnen we twee grote groepsspellen doen en kan iedereen kiezen met welk spel hij mee wilt doen. Van tevoren zal ik een aantal spellen voorbereiden. Wanneer jongeren ideeën hebben voor een spel kunnen ze mij dit laten weten.

ikkomvoormijzelfoptieners ikkomvoormijzelfoptrainingjongeren jongerenavond1 jongerenavond2 weerbaarheidstraining1

Sociale vaardigheden
Je kunt deze jongerengroep zien als een logisch vervolg op de weerbaarheidstraining. De geleerde vaardigheden kunnen ze in deze groep toepassen/oefenen. Ook tijdens de spellen wordt er een beroep gedaan op bepaalde sociale vaardigheden. Bij weerwolven moet je bijvoorbeeld argumenteren waarom je iemand als ‘weerwolf’ verdenkt, of moest je proberen de anderen ervan te overtuigen dat je geen weerwolf bent (ook al ben je het misschien wel!)
Verantwoordelijkheden Ik ga dit nog verder uitwerken maar het idee is om uiteindelijk jongeren zelf verantwoordelijkheden te geven. Bv. iemand bereidt een spel voor en legt het spel aan de groep uit, iemand is de spelleider bij een spel, en (in de toekomst) iemand maakt een planning voor de indeling van de avond en legt dit programma uit. Wanneer er een nieuwe deelnemer bijkomt wordt deze gekoppeld aan een buddy. Deze buddy zorgt ervoor dat de nieuwe deelnemer zich prettig voelt in de groep (stelt deze aan anderen voor etc). Uiteindelijk is het mijn doel dat ik zo min mogelijk praat en regel tijdens de jongerenavond en bepaalde rollen overlaat aan de aangewezen jongeren voor die avond (die dat willen). Ik spring dan in wanneer nodig en stimuleer jongeren om dingen te zeggen, voor zichzelf op te komen etc. waar nodig.

WhatsAPP groep Ik heb een Whatsapp groep aangemaakt voor deelnemers van deze groep. Ik blijf beheerder van deze groep.

Wat is het doel van deze WhatsAPP groep? Hoewel ik iedere maand in deze groep een herinnering zal sturen kort voorafgaand aan de eerstvolgende jongerenavond, is deze app vooral bedoeld om andere afspraken met elkaar te maken.

Wanneer je kind zin heeft om iets leuks te gaan doen (bv. naar de bios, bowlen) kan hij/zij een oproep plaatsen in deze groep. Je kind kan zo een activiteit organiseren voor één of meerdere groepsleden. Je kind kan een concreet voorstel plaatsen (bv. Ik wil graag a.s donderdagmiddag gaan schaatsen in het Triavium in Nijmegen, wie heeft er zin om mee te gaan?), maar je kind kan ook een open oproep plaatsen (bv. Het lijkt mij leuk om een keer met z’n allen te gaan schaatsen. Wie zou het leuk vinden om mee te gaan?). Met de mensen die dan geïnteresseerd zijn plant je kind dan een datum/tijdstip/locatie.

Ideeën voor activiteiten die je kind zou kunnen organiseren: Schaatsen, zwemmen, shoppen, bowlen, poolen, bioscoop, karten, lasergamen, uitgaan (bv. de linde in Groesbeek is vanaf 14 jaar), escape room, uit eten bij de Mac Donalds, boswandeling. Afspraken rondom de WhatsAPP groep:

  1. Als beheerder van deze WhatsAPP groep zal ik de gesprekken in de gaten houden. Wanneer er geen of weinig respons komt op een oproep zal ik de groepsleden motiveren om te gaan reageren. Of ik zal diegene die een oproep geplaatst heeft (evt. in een privé whatsapp bericht naar die persoon) tips geven over hoe hij/zij dit nu verder kan aanpakken. Ook in het geval ik zie dat er iets ‘mis’ gaat in de groep zal ik dit oppakken.
  2. Wanneer een nieuwe deelnemer na de eerste gratis deelname zich opgeeft voor 6 groepsavonden zal deze nieuwe deelnemer toegevoegd worden aan de WhatsAPP groep.
  3. Wanneer een jongere wel naar de WhatsUp jongerenavonden wilt komen, maar niet in de WhatsAPP groep wilt is dat natuurlijk ook helemaal prima!
  4. Voor de zekerheid: Bij deze zelfgeorganiseerde activiteiten ben ik er zelf niet bij.

Deelnemers
Alleen jongeren die de weerbaarheidstraining bij mij gevolgd hebben of die individuele therapie bij mij gevolgd hebben kunnen meedoen met deze Friday Game Night

Alle jongeren die een weerbaarheidstraining (bijna) hebben afgerond of die individuele therapie bij mij gevolgd hebben met een hulpvraag die gaat over contact maken/omgaan met leeftijdgenoten mogen één keer gratis deelnemen aan de eerstvolgende jongerenavond. Ze kunnen daarna beslissen of ze zich opgeven voor de eerstvolgende 6 jongerenavonden. Wanneer ze van te voren al weten dat ze alleen maar voor een keer mee willen doen is dit ook helemaal prima! Wees welkom!!

Per jongerenavond streef ik naar een minimum van 10-12 deelnemers met een maximum van 18 deelnemers. Wanneer de groep groeit (dit duurt nog wel zeker een half jaar) dan splitsen we de groepen in een groep 12 tot 15 jaar en 15 tot 18 jaar. 15 tot 18 jaar komt dan op de donderdagavond 18:30 tot 21:30.

 

Aanmelden Wilt jouw kind bij de Friday Game Night? Ontzettend leuk!

Hoe werkt het? Je kunt steeds per 6 opeenvolgende jongerenavonden je kind opgeven. De eerste 6 jongerenavonden in 2017 vallen op:

Vrijdag 20 januari 2017
Vrijdag 17 februari 2017
Vrijdag 17 maart 2017
Vrijdag 21 april 2017
Vrijdag 19 mei 2017
Vrijdag 16 juni 2017
Vrijdag 14  juli 2017 (ja, ook in de vakantie gaan we gewoon door :-)
Vrijdag 18 augustus 2017
Vrijdag 15 september 2017

Het is allemaal de 3de vrijdag van de maand, behalve de laatste die valt op de 2de vrijdag van de maand. Dit ivm de vierdaagse feesten die op 15 juli van start gaan.

Wanneer je kind op een van deze dagen afwezig is (bv. in het geval van ziekte) kan je kind deze avond niet inhalen.

Let op: Je kind kan alleen met deze groep meedoen wanneer hij/zij de weerbaarheidstraining Stevig in je schoenen in mijn praktijk heeft gevolgd. Zie hier voor meer informatie over deze groepstraining.

Ook jongeren die individuele therapie (ten minste 5 sessies) bij mij gevolgd hebben kunnen meedoe met deze groep. Zie hier voor meer informatie over individuele therapie voor jongeren/tieners.
Met vriendelijke groet,

Rosanne van Kaathoven
www.psycholoogvankaathoven.nl